Navadni koničnik* (Conocephalum conicum)

  • Domov
  • Navadni koničnik*

Družina: koničnikovke (Conocephalaceae)

Red: studenčni jetrenjaki (Marchantiales)

Razred: steljkasti jetrenjaki* (Marchantiopsida)

Velikost: 5-15 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: vlažno skalovje, ob potokih, vlažna mesta v gozdovih, redkeje med tlakovci in gozdnih kolesnicah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je dvodomen, plosko prirasel ob tla z večceličnimi "koreninicami" (rizoidi), vilasto razrasel s širokimi, podolgastimi krpami, bleščeče zelen, nekoliko usnjat, po površini posejan s številnimi zračnimi luknjicami, po robu velikokrat črnovijoličast. Moški nosilci gametangijev (anteridioforji) so blazinasti, bradavičasti, črnikasti. Ženski nosilci gametangijev (arhegonioforji) so dolgopecljati (pecelj je belkast, zelo nežen, lomljiv), na vrhu s kapucasto oblikovanim, zašiljenim dežničkom. Sporogon (trosonosni organ) je zelo majhen, s kratkim pecljem in črno, bleščečo, okroglasto pušico v kateri so številne spore, razvije se na spodnji strani ženskega dežnička.

 

Posebnosti: gametofit nima zarodnih košaric, kot mnogi drugi, podobni jetrenjaki. Steljka je precej aromatična. Pogosto se razrašča po vlažnem skalovju v potokih in sodi med naše največje jetrenjake.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): studenčni jetrenjak (Marchantia polymorpha) - navadna polmesečnica* (Lunularia cruciata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti