Robata stisnjenka* (Preissia quadrata)

  • Domov
  • Robata stisnjenka*

Družina: jetrenjakovke (Marchantiaceae)

Red: studenčni jetrenjaki (Marchantiales)

Razred: steljkasti jetrenjaki* (Marchantiopsida)

Velikost: 2-6 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: vlažni, senčni gozdovi v bolj gorskih predelih, vlažna skalovja, ob potokih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) se plosko razrašča po podlagi in je vilasto razrasel, krpat. Končne krpe na steljki so navadno zaokrožene, pogosto nacepljene, vidno ločene od ostalega dela steljke, ki je temnozelena, večinoma z ozkim, črno vijoličnim robom, gosto posejana z zračnimi luknjicami. Nosilci moških (anteridioforji) in ženskih gametangijev (arhegonioforji) so pecljati, podobni dežničkom in se lahko pojavijo na isti ali na ločenih rastlinah. Moški dežnički so diskasti, ploski, nedeljeni, ženski dežnički so zaobljeni, s štirimi robovi predeljeni v plitve krpe, na površini gosto posejani z zračnimi luknjicami. Sporogon (trosonosni organ) se razvije na spodnji strani ženskih dežničkov.

 

Posebnosti: rastlina ima značilen poprast okus, česar podobne vrste jetrenjakov nimajo. Posebne zarodne košarice z gemami se na gametofitu ne razvijejo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni studenčni jetrenjak (Marchantia polymorpha) - navadni koničnik* (Conocephalum conicum) - navadna polobelnica* (Reboulia hemisphaerica).




    Fotografije