Muškatni slezenovec (Malva moschata)

  • Domov
  • Muškatni slezenovec

Družina: slezenovke (Malvaceae)

Red: slezenovci (Malvales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-70 cm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: suha travišča, obcestni jarki, grmovnata področja, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko korenino. Steblo okroglo, togo, pri vrhu poraslo z enostavnimi laski (predvsem peclji listov in cvetov). Listi izrazito dolgopecljati (pri dnu s parom drobnih prilistov), premenjalno razvrščeni, dlanasto deljeni v ozko suličaste, nacepljene roglje, le pritlični listi plitvo krpati. Cvetovi bledorožnati, posamično v zalistjih ali zgoščeni v ovršnih socvetjih, 3-5 cm veliki. Venčni listi na vrhu plitvo izrobljeni, zelo nežni. Prašniki številni, rdečkastorožnati, med seboj zrasli v dolgo prašnično cev. Čaša dvojna, sestavljena iz treh zunanjih, manjših, ozkočrtalastih lističev in petih večjih, skoraj trikotnih lističev, vsi so porasli z enostavnimi laski. Plodiči razporejeni v krogu, srhkodlakavi, gladki.

 

Posebnosti: ime je rastlina dobila po blagem vonju cvetov, ki dišijo po mošusu. Ponekod jo gojijo kot okrasno rastlino. Mladi listi so okusni za solate, tudi plodiči so primerni za uživanje.

 

Podobne vrste: ostrolistni slezenovec (Malva alcea) - gozdni slezenovec (Malva sylvestris) - navadni slez (Althaea officinalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti