Armenijski slez* (Althaea armeniaca)

  • Domov
  • Armenijski slez*

Družina: slezenovke (Malvaceae)

Red: slezenovci (Malvales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-120 cm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: gojeno v zeliščnih vrtovih, sicer podivjano ob cestah, v jarkih, na ruderalnih mestih in vlažnih travnikih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: vrsta je zelo podobna navadnemu slezu (Althaea officinalis), od ktaere pa se loči po sledečih znakih: listi so globoko dlanasto krpati, narezani ali deljeni do dna, segmenti so pogosto ozko suličasti - celotna rastlina je zaradi mehkih dlak izrazito sivkasta.

 

Posebnosti: vrsta je v regiji prezrta, saj je zelo podobna navadnemu slezu (Althaea officinalis), ki je verjetno pogostejši v zahodnih delih Slovenije. Njena razširjenost v regiji verjetno izvira iz Madžarske in V Evrope. Gre za tradicionalno zdravilno rastlino, ki se je verjetno razširila po Evropi kot gojena vrsta. Korenika vsebuje zdravilne sluzi, ki pomagajo blažiti kašelj in bolečine v grlu. Mladi listi so primerni za solate ali za kuhanje. V preteklosti so jo pogosto gojili kot okrasno in zdravilno rastlino, dandanes mnogo manj.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni slez (Althaea officinalis) - torinski slez (Althaea taurinensis) - konopljeni slez (Althaea cannabina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti