Plazeči mleček (Euphorbia prostrata / Chamaesyce prostrata)

  • Domov
  • Plazeči mleček

Družina: mlečkovke (Euphorbiaceae)

Red: malpigijevci (Malpighiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: rredko do lokalno, prehodno

Življenjski prostor: ruderalne površine, ob železniških tirih, med tlakovci, pripotja, kamnita mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: plazeča, polegla, rozetasto razrasla enoletnica. Steblo je rdečkasto, gosto olistano, gosto (kodrasto) kratkodlakavo (tudi listni in cvetni peclji so dlakavi), vsebuje bel mleček. Listi so eliptični do podolgasto jajčasti, nasprotno razvrščeni, kratkopecljati, skoraj simetrični, po robovih resasto dlakavi, celorobi ali fino drobno nazobčani, na vrhu zaokroženi do kratko koničasti, rdečkasto obrobljeni, brez osrednje pege. Na bazi peclja so razviti drobni trikotni prilisti, ki so med seboj paroma zrasli. Cvetovi so združeni v zalistne in ovršne ciatije (posebna oblika socvetja). Zrel plod (glavica) je štrlečedlakav le po šivih, sicer je gol, gladek, pecljat.

 

Posebnosti: rastlina je zelo strupena! Vrsta izvira iz S Amerike in se je v Evropi mestoma razširila predvsem med tlakovci v mestih in na pokopališčih. Ekstrakt iz mlečka pomaga pri zdravljenju krvavečih hemeroidov.

 

Podobne vrste: obmorski mleček (Euphorbia peplis) - pegasti mleček (Euphorbia maculata) - polegli mleček (Euphorbia humifusa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti