Hrastovo-belogabrovi gozdovi (41 - listopadni gozdovi)

  • Domov
  • Hrastovo-belogabrovi gozdovi

Razširjenost: pogosto

HT koda: 41.2

Habitatni tip (HT): hrastova belogabrovja

Varovanje: Natura 2000 HT

Ogroženost: srednja do visoka



Prepoznavanje

V preteklosti so bili to strnjeni sestoji poplavnih gozdov na celotnem podonavskem porečju in so dandanes močno okrnjeni, ponekod celo v celoti izginili. Dandanes so se ohranili kot del sklenjenih bukovih gozdov v gričevnatem in sredogorskem svetu ter kot manjši gozdni sestoji v nižinskih predelih ali v pasovih vzdolž večjih rek. Večinoma prehajajo v druge gozdne združbe.

 

Podrast v teh sestojih je navadno vrstno dokaj bogata z visokim deležem spomladanskih gomoljastih trajnic (geofitov), kot so navadni mali zvonček, dvolistna morska čebulica, votli in čvrsti petelinček, rumena pasja čebulica, čemaž, pegasti kačnik idr. Veliko je tudi drugih trajnic in grmovnic, saj so tla večinoma dobro presvetljena in bogata z mineralnimi snovmi. Občasno so tla lahko tudi poplavljena. V poletni sezoni podrast prekrijejo visoke trajnice, kot je velika kopriva, zelo velik delež je tudi tujerodnih vrst, med katerimi sta najbolj agresivno razraščata žlezasta nedotika in japonski dresnik.

 

Tudi živalski svet je v teh gozdovih zelo bogat. Večinoma so taki sestoji zavarovani ali vključeni v Natura 2000 območja, v glavnem zaradi velikega števila ptic gnezdilk, predvsem duplarjev, kot so srednji detel, belovrati muhar in črna žolna. V teh gozdovih zelo rada gnezdi tudi črna štorklja. V belogabrovo hrastovih gozdovih se večinoma gospodari za namene uporabe lesa za kurjavo ali v gradbene namene. Predvsem v spomladnem in poletnem času so taki gozdovi priljubljena točka za rekreacijo in ljubitelje narave.

 

V Pomurju prevladuje sledeč tip:

41.2A - ilirska hrastova belogabrovja (gre za bolj ali manj nižinske gozdove z dobom (Quercus robur) in belim gabrom (Carpinus betulus) v poplavnih območjih ob rekah ali v notranjosti)

41.2A2 - ilirska poplavna dobova belogabrovja (sestoji doba in belega gabra v nižinah na širšem poplavnem območju ob velikih vodotokih, npr. Muri in Ledavi in v notranjosti; pojavljajo se v fragmentih)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti