Močvirna vrbovja (44 - logi in močvirni gozdovi ter grmišča)

  • Domov
  • Močvirna vrbovja

Razširjenost: pogosto

HT koda: 44.92

Habitatni tip (HT): močvirna in barjanska vrbovja

Varovanje: noben

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

Močvirna vrbovja se razvijejo na zamočvirjenih tleh ob vodah ali na travnikih. Zanje je značilna kopučasta rast, saj prevladuje v glavnem pepelnatosiva vrba. Ti sestoji so značilna sukcesijska faza na opuščenih obdelovalnih površinah, predvsem vlažnih in mokrotnih travnikih ter vodnih jarkih. Podrast je zelo revna, saj so vrbe zelo konkurenčne in preprečijo rast drugim rastlinam. So pa taki mikrohabitati primerno zavetišče za nekatere živali (npr. zajce, fazane in srne), kot gnezditveni element pa so pomembne za številne gnezdilke (npr. pisano penico).

 

Poleg vrb se v takih sestojih velikokrat pojavljajo druge lesne vrste, značilne za zaraščanje, kot so npr. navadna krhlika, bela breza, črna jelša in čistilna kozja češnja. Za človeka močvirna vrbovja ne predstavljajo nek ekonomski vir, so pa jih v preteklosti uporabljali kot mejice, iz vejevja pa so izdelovali razna orodja in pletene pripomočke.

 

V Pomurju prevladuje sledeči tip:

44.92 - močvirna in barjanska vrbovja (značilnica teh sestojev je pepelnatosiva vrba, pojavljajo pa se tudi druge vrste, kot sta rakita in peteroprašniška vrba)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti