Hrastovja in jesenovja ob rekah (44 - logi in močvirni gozdovi ter grmišča)

  • Domov
  • Hrastovja in jesenovja ob rekah

Razširjenost: lokalno

HT koda: 44.4

Habitatni tip (HT): hrastovo-jesenovo-brestovi logi ob velikih rekah

Varovanje: Natura 2000

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

Gre za t.i. "trdolesno loko", ki jo tvorijo listavci s trdim lesom in so odporni tako na sušna, kot tudi na delono poplavna obdobja. V preteklosti je bil ta tip gozda številčneje zastopan ob velikih rekah podonavskega porečja, a je človek s svojo dejavnosto sestoje v glavnem uničil ali skrčil na zelo majhne fragmente. Dandanes so ostanki razdrobljeni vzdolž rek in se večinoma mešajo z drugimi gozdnimi tipi ob rekah.

 

Sestoji s hrastom dobom (Quercus robur), dolgopecljatim brestom ali vezom (Ulmus laevis) in velikim jesnom (Fraxinus excelsior s. lat.), se razvijejo na nekoliko globljih tleh, ki so poplavljena le ob visokih vodah. Podrast je zaradi bogatih prsti bujna v vseh sezonah. Predvsem v spomladanskem času prevladujejo številne gomoljaste cvetnice, npr. navadni mali zvonček, morska čebulica, čvrsti in votli petelinček, rumena pasja čebulica, spomladanski žafran, čemaž ter druge zelnate trajnice, kot so podlesna vetrnica, navadna polžarka, navadni pljučnik, pegasti kačnik, volčja jagoda in gomoljasti gabez.

 

Ti gozdni fragmenti so prav tako pomembni za številne živalske vrste, med katerimi prevladujejo žuželke in drugi nevretenčarji, a so tudi za mnoge ptice gnezdilke pomemben življenjski prostor. Med redkejšimi gnezdilkami so srednji detel, belovrati muhar, črna štorklja in verjetno celo belorepec.

 

Za človeka predstavljajo ti sestoji pomemben vir lesa, tako za kurjavo kot za gradbeni element. Ker pa so brestovi sestoji širom Evrope zaradi različnih zajedalcev močno nazadovali, je pričakovati, da bodo v naslednjih desetletjih ti gozdni fragmenti še bolj nazadovali.

 

V Pomurju prevladujejo sledeči tipi:

44.4 - hrastovo-jesenovo-brestovi logi ob velikih rekah (t.i. "trdolesna loka", ki jo tvorijo v glavnem hrast dob, veliki in panonski jesen, dolgopecljati brest in grmovne vrste, kot so rdeči dren, kalina in leska)

44.42 - ostanki srednjeevropskih hrastovo-jesenovo-brestovih logov (fragmenti nekdanjih strnjenih poplavnih gozdov ob velikih rekah v širšem panonskem območju)

44.43 - jugovzhodno-evropski hrastovo-jesenovo-brestovi logi (gre za mešane sestoje ob velikih rekah, npr. Drava, Sava in delno tudi Mura)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti