Konopnica (Mareca strepera / Anas strepera)


Družina: plovci (Anatidae)

Red: plojkokljuni (Anseriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 46-56 cm; razpon kril 78-90 cm

Razširjenost: zelo redko, v preletu

Življenjski prostor: večje vode, kot so jezera in gramoznice, tudi mrtvice in ribniki z bogato obrežno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je zelo ogrožena

Varstveni status vrste: močno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: konopnica sodi med manj barvite race. Zaradi varovalne obarvanosti jo pogosto ne opazimo, zlahka pa jo zamenjamo za mlakarico (Anas platyrhynchos) in druge podobne vrste. V preteklosti je v Sloveniji veljala za zelo redko, dandanes se je njen areal iz vzhoda povečal tudi pri nas. Zelo redko se združi v velike jate in je mnogo bolj plašna od mlakarice. Prehranjuje se z vodnimi nevretenčarji in manjšimi plavajočimi rastlinami, kot so vodne leče.

 

Samec: perje je pretežno dimastorjavo ali sivkasto. Glava je skoraj enovito sivorjava s temnejšo očesno progo. Kljun je nekoliko manjši kot pri mlakarici, črnosiv. Prsi so izrazito fino marmorirane (takega vzorca druge race pri nas nimajo). Boki so sivorjavi, trebuh je umazano bel. Podrepni del je izrazito črn. Rep je zelo kratek, temnosiv. Zgornji del peruti je lisičjerjav, ostali del peruti je sivkast z nekaj črnine in z velikim, snežnobelim zrcalom, ki je zelo dobro vidno v letu. Zunaj paritvene sezone je bolj podoben samici.

 

Samica: perje je večinoma marmorirano rjavo, le letalna peresa so sivkasta in z izrazitim belim zrcalom. Sicer je zelo podobna samici mlakarice (Anas platyrhynchos), ki ima modro zrcalo.

 

Gnezdenje in zarod: talno gnezdo si uredi v neposredni bližini večjih voda, navadno med visoko vegetacijo in trstičjem. Letno ima po en zarod. Samica znese 8 do 12 maslenih jajc, ki jih vali nekje 26 dni. Za mladiče begavce skrbi samica, le-ti se speljejo nekje po 50. dneh. Mladostni osebki so po obarvanosti bolj podobni samici in imajo zelo malo beline v zrcalu.

 

Oglašanje: samec se oglaša kratko, kvakajoče "ark-ark", v času dvorjenja pa z visokimi žvižgi. Samica se oglaša kvakajoče.

 

Podobne vrste: mlakarica (Anas platyrhynchos) - reglja (Spatula querquedula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti