Tatarska žvižgavka (Netta rufina)

  • Domov
  • Tatarska žvižgavka

Družina: plovci (Anatidae)

Red: plojkokljuni (Anseriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 53-57 cm; razpon kril 85-90 cm

Razširjenost: zelo redek gost

Življenjski prostor: večje vodne površine, jezera, gramoznice

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: premalo znana vrsta



Prepoznavanje

Splošno: samci imajo precej eksotičen videz. V preteklosti je v Sloveniji veljala za precej redkega gosta, dandanes se je število opazovanj zelo povečalo in v nekaterih primerih bi lahko celo gnezdila. Pogosto se druži v večje jate, tudi z drugimi racami, predvsem v času sezonskih preletov. Prehranjuje se v glavnem z vodnimi rastlinami, občasno tudi z manjšimi vodnimi nevretenčarji.

 

Samec: zelo prepoznavna sta oranžnorjava glava in karminasto rdeč kljun, ki je na konici nekoliko ukrivljen. Tilnik, trebuh in oprsje so črni, prav tako podrepni del. Boki so beli, sivorjavo obrobljeni, sivrjav je tudi hrbet. Osrednji del kril je bel (kar je zelo dobro vidno v letu), sicer so konice letalnih peres črna, zgornji del peruti pa je sivorjav. Rep je zelo kratek, sivkast. Izven paritvenega obdobja je podoben samici, le da ima kljun obarvan živordeče.

 

Samica: nekoliko spominja na malega ponirka (Tachybaptus ruficollis). Prevladuje sivorjava barva perja. Kljun je sivkast z rožnato obrobljeno konico. Lica so svetla. Boki so nekoliko svetlejši od hrbtnega dela. Krila so dvobarvna, zgornji del je sivorjav, letalna peresa so precej svetla in črno obrobljena.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi večinoma ob velikih, evtrofičnih vodah, ki imajo bogato razraslo obrežno trstičevje. Talno gnezdo si uredi v zavetju grmovja in visokega rastlinja blizu vode. Letno ima po en zarod. Samica v povprečju znese 8 do 12 maslenorumenih jajc, ki jih vali okrog 26 dni. Mladiči so begavci. Mladostni osebki so podobni samici in imajo v celoti temnosiv kljun.

 

Oglašanje: večinoma se ne oglaša. Samci imajo ponavljajoč se, nekoliko zamolkel klic "veht", ki spominja na nežno kihanje. Samičino oglašanje je nekoliko hreščeče piskajoče, še posebej v času parjenja.

 

Podobne vrste: žvižgavka (Anas penelope) - sivka (Aythya ferina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti