Nagubana parmelija (Flavoparmelia caperata)

  • Domov
  • Nagubana parmelija

Družina: parmelijevke (Parmeliaceae)

Red: Lecanorales

Razred: Lecanoromycetes - Ascomycota

Velikost: 3-20 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: večinoma po lubju dreves in grmovnic, redkeje na kamnitih mestih, spomenikih, obrežjih in resavah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: steljka se razrašča v velikih, krpatih zaplatah, ki so med seboj tesno prilegle, na sredini so običajno privzdignjene. Krpe so široke 5-13 mm, valovite in izrazito nagubane, na robovih zaokrožene in pogosto nazobčane, na sredini steljke se prekrivajo. Površina steljke je rumena do rumenozelena, v senci včasih sivo (modro) zelena, po spodnji strani je črna, na robovih rjava, rizine se pojavijo nekje 1 mm od roba. Na steljki se lahko razvijejo pustole (bradavičaste tvorbe), sorediji (prašnate tvorbe) in redko tudi apoteciji (čašaste tvorbe). Pustole so na začetku točkaste in pravilne (lahko se združujejo v kopuče), kasneje so na površini krp. Sorediji so večinoma "zgoščeni" v osrednjem delu steljke, so grobi in zrnati, občasno zlepljeni in takrat tvorijo zgubane kupčke. Apoteciji imajo premer do 8 mm in se le redko razvijejo, njihov steljkin rob je posut s sorediji, disk je rdeče rjav.


Reakcije z reagenti: površina steljke K-, sredica C-, K+ bolj ali manj umazano rumena, KC± rdeča, P+ oranžno rdeča.

 

Posebnosti: splošno razširjena vrsta, ki navadno uspeva na grobo skorjastih listavcih, kot so hrasti (Quercus spp.). Lišaj je toleranten na nekoliko bolj onesnažen zrak in pogosto se v velikih zaplatah razrašča po lubju dreves. V nekaterih državah ga uporabljajo za začimbo.

 

Podobne vrste: sorediozna parmelija (Flavoparmelia soredians) - cevkasti napihnjenec (Hypogymnia tubulosa) - točkasta punktelija (Punctelia spp.) - sivi žuljar (Physconia grisea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti