Popotni porečnik (Gomphus vulgatissimus)

  • Domov
  • Popotni porečnik

Družina: porečniki (Gomphidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 45-50 mm

Razširjenost: redko do lokalno pogosto

Življenjski prostor: počasi tekoči potoki s peščenim dnom, obrežja rek s počasnim tokom in peščenim dnom

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samec: telo je črno s (turkizno) zelenimi vzorci. Oči so zelenkaste, velike, med seboj odmaknjene. Tudi prednji del glave je zelenkast. Oprsje (toraks) je zeleno s prečnima črnima linijama (svetla antehumeralna linija je tanjša od prilegajoče se črne linije). Krila so sorazmerno velika, v celoti prosojna, s temnorjavo pterostigmo (barvno žilno okence v krilih). Zadek je na bazalnem delu nekoliko razširjen, nato se zoži in proti koncu spet plosko razširi. Segmenti so črni, z zelenimi osrednjimi linijami, ki se proti koncu zadka krajšajo, na zadnjih segmentih pa v celoti izginejo. Predzadnja segmenta zadka imata bočni rumeni lisi in se končata z vilasto razprtima, zelo kratkima priveskoma. Noge so v celoti črne. Mladi samci niso zeleni, temveč črni z rumenimi vzorci.

 

Samica: podobna je mladim samcem, z rumenimi lisami in linijami po zadku, ki je nekoliko širši kot pri samcu. Sicer so vzorci zelo podobni kot pri samcu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki začnejo izletati že zgodaj spomladi in letajo vse do avgusta. Prepoznamo jih po značilno ploskem in razširjenem zadnjem delu zadka. Zadržujejo se na obrežjih mirnejše tekočih voda s peščenim dnom. Samci radi posedajo na tleh ali po grmovju in so dokaj teritorialni. Ličinka je precej čokata, rjava, s krepkimi, kratkimi sprednjimi nogami ter daljšim parom zadnjih nog. Oči so izrazito dvoarvne, sprednji del je črn, zadnji del svetel. Na zadku so temnejše lise in pike. Premika se počasi, z iztiskanjem vode iz zadka pa se lahko požene naprej kot "torpedo". Tudi pri tej vrsti je spodnja čeljustnica preobražena v lovilno krinko.

 

Podobne vrste: rumeni porečnik (Gomphus flavipes) - bledi peščenec (Onychogomphus forcipatus) - kačji potočnik (Ophiogomphus cecilia).




    Fotografije