Modroriti spremljevalec (Anax parthenope)

  • Domov
  • Modroriti spremljevalec

Družina: deve (Aeshnidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 62-75 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: gramoznice, mlake in večje vodne površine

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: večji del telesa je rjavkasto obarvan z izrazito svetlomodro liso na bazalnem delu zadka, ki se zelo dobro opazi v letu. Oči so zelo velike, zelenkaste ali modre, stikajo se po sredinskem delu. Oprsje je enovito rjavkasto. Zadek je precej dolg, na sprednjem (bazalnem) delu razširjen, nato se močno zoži. Na bazalnih segmentih je izrazito sinjemodro "sedlo", ki je v sprednjem delu rumeno obrobljeno. Preostali del zadka je enovito rjavkast, s temnejšimi lisami in pikami. Krila so zelo velika, prosojno rumenkasta do rjavkasta, pterostigma (obarvano žilno okence) je ozka, dokaj dolga, svetlorjava. Noge so temne.

 

Samica: podobna je samcu, le da je zadek v večjem delu moder ali rahlo vijoličast, z vidnimi črnimi lisami in linijami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do septembra. Je zelo dober in hiter letalec. Samci so zelo teritorialni in le občasno posedajo na izpostavljenih mestih. Rad se zadržuje na sveže izkopanih vodnih habitatih, kot so gramoznice in mlake z malo vodne vegetacije. Pleni manjše žuželke, ki jih lovi v zraku. Ličinka je podolgasta, dokaj vitka, z velikimi, temnimi očmi, rjava, brez izrazitejših vzorcev. Lovilna krinka je prilegla ob telo. V večini primerov so ličinke "velikih" kačjih pastirjev med seboj izjemno težko prepoznavne in izkazujejo podobno plenilsko vedenje.

 

Podobne vrste: veliki spremljevalec (Anax imperator) - afriški minljivec (Hemianax ephippiger) - zelenomodra deva (Aeshna cyanea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti