Mrtvica Dolnji Lakoš / Nagy Parlag (22 - stoječe sladke vode)

  • Domov
  • Mrtvica Dolnji Lakoš / Nagy Parlag

HT koda: 22.12 / 22.13

Habitatni tip (HT): mezotrofne vode / evtrofne vode

Varovanje: del Natura 2000 območja (mura)

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

Mrtvica Nagy Parlag leži med Petišovci in Dolnjim Lakošem, neposredno ob slovensko-hrvaški meji v bližini gramoznic Petišovsko jezero in Dolnji Lakoš. Je podkvaste oblike in je še dokaj vitalna, z večjim deležem vodne površine. Na slovenski strani se naslanja na intenzivne njivne površine, na hrvaški strani jo obdaja večja gramoznica.

 

Obrežja so bogato obrasla z vegetacijo visokiega steblikovja, vrbovja in jelševja. Zelo bogat je tudi živalski svet, visoka je raznolikost žuželk (kačji pastirji, vodni hrošči in stenice) in drugih vodnih nevretenčarjev (sladkovodni polži, pijavke, majhni sladkovodni raki, obvodni pajki...). Mrtvica je pomemben življenjski prostor za številne vretenčarje. Zelo pester je ptičji svet (vodomec, rjava čaplja, čapljica, kvakač, plašica, mokož), prisotne so tudi mnoge ogrožene dvoživke (nižinski urh, veliki pupek, navadni pupek, barska žaba) in v evropskem merilu skrajno ogrožena močvirska sklednica. Tudi bober in vidra ter drugi sesalci se redno pojavljajo občasno ali stalno.

 

Mrtvica je bila revitalizirana v okviru projekta Wetman (2011-2015), z delno odstranitvijo lesne zarasti, poglobitvijo in odstranitvijo mulja ter utrditvijo nabrežin. Projekt se je izkazal za uspešnega, saj se je že isto leto vegetacija obnovila, razširile so se redke rastlinske vrste (vodni sovec, prava potočarka, vodna streluša, južna mešinka, kobulasta vodoljuba, vodna škarjica, plavajoči plavček). Ima visoko naravovarstveno vrednost, drugih dejavnosti, kot npr. ribolov, na njej praktično ni.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti