Mrtvica Kot (22 - stoječe sladke vode)


HT koda: 22.12 / 22.13

Habitatni tip (HT): mezotrofne vode / evtrofne vode

Varovanje: del Natura 2000 območja (Mura)

Ogroženost: visoka



Prepoznavanje

Dokaj velika in z vodo bogata mrtvica leži v bližini vasice Kot, neposredno ob slovensko-hrvaški meji in nedaleč od reke Mure. Mrtvica ima tudi pritok v bližini katerega je urejen spominski park duhovnika Daniela Halasa, katerega iznakaženo truplo so leta 1945 odkrili v bližini Hotize. Dandanes je večina dejavnosti na mrtvici usmerjenih v ribolov.

 

Mrtvica je zelo bogata z vodno vegetacijo (prisotna sta tako rumeni blatnik, kot beli lokvanj) in obrežnim rastlinjem, med katerim prevladuje trstičevje. V pritoku se pojavlja redka in ogrožena navadna streluša (Sagittaria sagittifolia). Zelo bogat je tudi svet žuželk, prevladujejo predvsem na vodo vezane skupine (kačji pastirji, enodnevnice, mladoletnice, vodne stenice, vodni hrošči). Prav tako je v njej veliko število drugih nevretenčarjev.

 

Posebnost so vodne ptice, ki jih zlahka opazujemo iz nabrežja. Med redkejšimi vrstami, ki tu živijo, so mala tukalica, mokož, čapljica, malki ponirek, vodomec, občasni gosti pa so labod grbavec, črna štorklja in pritlikavi kormoran. V mrtvici se je naselil tudi bober, ki je zelo aktiven in ima več bobrišč.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti