Rumeni rakovičar (Thomisus onustus)

  • Domov
  • Rumeni rakovičar

Družina: rakovičarji (Thomisidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 9-10 mm (samica); 2-3 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdni obronki, mejice, robidovje, grmičevje

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: lahko je zelo različno obarvana, prepoznamo jo po napihnjenem, trikotničastem zadku, ki ima par grbičastih izrastkov nad sredino. Telo je lahko rumeno, belo ali rožnato in celo zeleno. Na zadku so pogosto tudi prečni ali vzdolžni pasovi ter lise, ki so lahko rumene ali rožnate ali celo rdeče, pogosto pa so po bokih tudi gube. Prednja para nog sta precej daljša od zadnjih in so v podobni drži, ki je značilna za rakovičarje. Tudi oči so na rahlo dvignjenem "stebričku" (očesni tuber).

 

Samec: je mnogo manjši od podobne samice, velikokrat rjavkast ali oranžno obarvan, z značilnima grbicama na zadku, ki je zelo majhen v primerjavi z ostalim telesom. Prednji par nog je zelo dolg, prvi členki so temno obarvani, zato so noge videti dvobarvne.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri cvetnem pajku (Misumena vatia) tudi pri tej vrsti samice rade prežijo v zasedi na cvetovih. Po nekem času lahko spremenijo obarvanost telesa, da se prilagodijo barvam cvetov. Parjenje je podobno kot pri večini rakovičarjev. Samice živijo dlje od samcev, a le eno sezono.

 

Podobne vrste: cvetni pajek (Misumena vatia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti