Koničasti pajek (Cyclosa conica)

  • Domov
  • Koničasti pajek

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 4-5 mm (amica); 4 mm (samec)

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: travniki, med grmovjem, gozdni obronki, visoko rastlinje

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna je po izrazito koničasto dvignjenem delu zadka (ime!). Glavoprsje je večinima temno, skoraj črno, mnogo manjše od zadka. Ta je ovalen, koničasto dvignjen na zadnjem delu, v osnovi rumen ali bel, večinoma črno marmoriran. Osrednja temna lisa spominja na "masko", v sredini je pogosto zožena. Noge so vitke, malo daljše od ostalega telesa, pasaste.

 

Samec: je dokaj drugačen od samice. Glavoprsje bleščeče črno, tako veliko kot ozko podaljšan zadek, ki je na koncu le rahlo koničasto dvignjen. Osrednja temna slika na zadku zakriva večji del. Noge so v bazalnem delu izrazito svetle, ostali del pa zelo temen, zato razločno dvo- ali tribarvne.

 

Obnašanje in razvoj: zelo prepoznavna vrsta. Samice pletejo vertikalne mreže, ki imajo navpične stbilimente (močnejše, pogosto cik-cakasto razporejene niti, ki okrepijo mrežo ter jo naredijo vidno za večje živali). Ostanke hrane in iztrebke odlaga kar na teh navpičnih stabilimentih, zato je mreža dobro vidna in prepoznavna. Parjenje je podobno kot pri večini križevcev.

 

Podobne vrste: krpati koničasti pajek (Cyclosa oculata) - hrastovolistni križevec (Aculepeira ceropegia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti