Rumenorjavi skakač* (Carrhotus xanthogramma)

  • Domov
  • Rumenorjavi skakač*

Družina: skakači (Salticidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-8 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdni obronki, mejice, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: značilno dvobarvno obarvana, porasla z rumenorjavimi do rdečerjavimi dlakami in s črnima vzorcema po glavoprsju in zadku. Glavoprsje dokaj veliko, široko, s črno osrednjo risbo, na kateri je več svetlejših lis. Oči so kot pri večini skakačev nameščene polkrožno, čelni par je največji, stranske oči so zelo drobne, zadnji par oči, ki je nameščen daleč na hrbtišču glavoprsja, je spet nekoliko večji. Zadek je kapljičasto ovalen, s črno "masko", ki ima 4 svetlejše lise, konča pa se s temnimi pasovi. Vzorec lahko močno variira.

 

Samec: obarvan popolnoma drugače kot samica. Razen zadka je celotno telo blešče črno, tudi noge. Zadek je kapljičasto podaljšan, rumeno- do rdečerjav, z bazalno črno liso in belima obrobnima lisama, konica zadka je črna. Noge so dolge, črne s svetlejšimi pasovi.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina skakačev ima tudi ta vrsta izjemno dober vid, so zelo gibki in lahko skočijo večje razdalje. Mrež ne gradijo, plenijo iz zasede, tako da skočijo na plen, ki je lahko tudi do dvakrat večji od njih. Samica zvabi samca k sebi s pomočjo dolge vlečne nitke. Dvorjenje je podobno plesu in vključuje dotikanje, vrtenje ter razkazovanje. Na podoben način si tudi samčki med seboj označujejo revirje. Samice so do samčkov mnogo manj popadljive, kot je to pri drugih pajkih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečehrbti skakač (Philaeus chrysopus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti