Kletni tresač* (Pholcus phalangioides)

  • Domov
  • Kletni tresač*

Družina: tresači (Pholcidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 8-10 mm (samica); 7 mm (samec)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: temni prostori v stavbah, kleti

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznamo jo po zelo dolgih, tankih nogah in valjastem, bledosivem zadku. Glavoprsje je bledikasto s temno osrednjo liso. Zadek je podolgasto valjast, bledosiv do umazano bel, večinoma z neizrazitim, marmoriranim vzorcem. Noge so zelo dolge (tudi do 5-krat daljše od zadka), na bazi golen črnikaste. Oči so zelo drobne, razporejene na frontalnem delu glavoprsja.

 

Samec: podoben samici, le da ima zelo velike pedipalpe (prednje okončine, v katerih shrani paketke sperme), ki spominjajo na "boksarske rokavice".

 

Obnašanje in razvoj: ime so dobili po značilnem tresenju v mreži, ki je lahko tako intenzivno, da pajka samega ne vidimo več. Mrež kot takih ne pletejo, temveč raje razvlečejo niti v neurejen splet niti. Zelo radi se zadržujejo v temnih prostorih stavb, predvsem v kleteh. Samice ustvarijo zelo rahel kokon z nekaj deset jajčeci, ki so dobro vidna in jih samica s čeljustmi nosi do naslednjega parjenja, nato ga enostavno vstavi v mrežo. Samci so precej teritorialni, dvorjenje je zelo zanimivo in traja več ur.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): druge vrste iz tega rodu, npr. Pholcus opilionides - Spermophora senoculatamarmorni tresač* (Holocnemus pluchei) - Psilochosrus simoni.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti