Polarni slapnik (Gavia arctica)

  • Domov
  • Polarni slapnik

Družina: slapniki (Gaviidae)

Red: slapniki (Gaviiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 63-75 cm; 100-122 cm razpon kril

Razširjenost: redek zimski gost

Življenjski prostor: večje stoječe vode, jezera

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta



Prepoznavanje

Splošno: pri nas se pojavlja le na zimskem preletu in je dokaj redek gost. Je zelo dober plavalec pod vodo, kar mu omogoča hidrodinamična oblika telesa. Lovi predvsem manjše ribe in žabe, vodne žuželke ter rake, občasno se hrani tudi z vodnimi rastlinami. Po postavi je podoben ponirkom, s katerimi ni v bližnjem sorodstvu, je pa v bližnjem sorodstvu s pingvini in cevonosci.

 

Odrasli osebki: v paritveni sezoni so odrasli osebki prepoznavni po žametno črnem grlu in ozkih, črnih linijah vzdolž vratu. Glava je siva, s črnikastim grlom. Kljun je raven, koničast, temen. Krila so črna z belimi lisami po ramenskem delu in pikami na letalnih krilih. Boki so temni, podrepni del je bel. Rep je zelo kratek. V zimskem času linije po vratu in črno grlo izginejo, nadomesti jih snežno belo perje. Tudi lica postanejo bela. Čelo se nekoliko izboči, kljun postane svetlosivkast.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi v severnih do polarnih območjih Evrope in Azije in sicer ob velikih jezerih. Plitvo gnezdo si naredi na tleh iz trav, mahu, mulja in delno puha. Samica znese večinoma 2, redkeje 3, olivnorjavi ter temno lisasti jajci, ki ju vali približno 30 dni. Pri tem se izmenjuje s samcem, ki ji pomaga pri skrbi za mladiča. Ta sta begavca, ki poletita nekje po 60. dneh. Mladostni osebki so podobni odraslim osebkom v zimskem perju, le da so bolj sivorjavi, imajo več beline po grlu in bokih, ter "luskasto" marmorirana peresa v krilih.

 

Oglašanje: petje slapnikov je zelo značilno in glasno ter odmevajoče "kluii-ko-kluii-ko-kluii-ko" (drug zlog je glasno piskajoče raztegnjen). Oglašajo se klokajoče "klo" ali "kro" ter podobno kot galebi "aaarh-oh".

 

Podobne vrste: rdečegrli slapnik (Gavia stellata) - ledni slapnik (Gavia immer).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti