Jerebica (Perdix perdix)


Družina: poljske kure (Phasianidae)

Red: kure (Galliformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 28-32 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: mozaična kmetijska krajina, a tudi bolj intenzivne njive z mejicami

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: zelo znana in priljubljena ptica za športni lov, velikokrat gojena tudi pri nas. Zaradi lova in intenzivnega kmetijstva so njene populacije povsod močno nazadovale. Nekoč velike jate (kite) so dandanes močno zreducirane. Pri nas je stalnica, ki tudi gnezdi. V nevarnosti se raje potuhne in zleti šele, ko je sovražnik že zelo blizu. Pri tem se močno vreščeče oglasi, da zmede in prestraši nasprotnika. Let je zelo hiter, a kratek, pri tem občasno zalebdi.

 

Odrasli osebki: prepoznamo jo po značilnem sivem perju na sprednjem delu telesa, po oranžnih licih, grlu in čelu ter značilni temni, podkvasti lisi na prsih. Kljun je kratek, rahlo ukrivljen, sivkast. Krila so marmorirano rjava s svetlejšimi pegami. Ob bokih poteka več prečnih, rjavih in belo obrobljenih pasov. Rep je kratek, oranžen.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi v ekstenzivni kmetijski krajini, večinoma na koruznih ali žitnih poljih ter v mejicah. Plitvo gnezdo si uredi na tleh. Samica znese 10 do 20 okroglih, olivnorjavih do sivozelenih jajc, ki jih sama vali približno 24 dni. Pri tem je samec vedno nekje v bližini. Za begavce skrbita oba starša. Mladostni osebki imajo namesto sivega perja po trebušni strani bolj oranžnorjavo in svetlo progasto perje. Manjka tudi oranžna obarvanost na glavi in podkvasta lisa na prsih (zelo so podobni prepelici (Coturnix coturnix)).

 

Oglašanje: značilno in predirljivo hreščeče "kirrr-rrrik", pri vzletu "grek-grek".

 

Podobne vrste: prepelica (Coturnix coturnix) - kosec (Crex crex) - kotorna (Alectoris graeca).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti