Sedmerolistni petoprstnik (Potentilla heptaphylla)

  • Domov
  • Sedmerolistni petoprstnik

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-15 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: polsuhi, ekstenzivni travniki, suha in nekoliko razgaljena mesta ob mejicah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rozetasto razrasla trajnica z močno koreniko, ki jo gosto poraščajo stari prilisti. Steblo je tanko, plazeče ali kipeče, večinoma rdečkasto, gosto štrlečedlakavo (dlake so enostavne, nežlezaste, sivkaste). Pritlični listi večinoma izraščajo v rozeti, so dolgopecljati, dlanasto deljeni v 5 do 7 ozkih, po robu nazobčanih segmentov, po obeh straneh zeleni, porasli s štrlečimi, sivkastimi dlakami. Cvetovi so do 1 cm veliki, dolgopecljati, posamični ali v malocvetnih zalistnih socvetjih, 5-števni. Plod je orešek.

 

Posebnosti: je značilnica ekstenzivnih polsuhih travišč v regiji in cveti že zelo zgodaj spomladi. Venčni listi so neobstojni in zelo hitro odpadejo. Taksonomsko nekoliko zahtevnejša skupina, v katero sodi tudi zelo podoben južni petoprstnik (Potentilla australis), ki pa v regiji ne uspeva. V nekaterih delih Evrope je zaradi intenzivnega kmetovanja nazadoval.

 

Podobne vrste: južni petoprstnik (Potentilla australis) - pritlični petoprstnik (Potentilla pusilla) - peščeni petoprstnik (Potentilla arenaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti