Navadni lešnikar (Maniola jurtina)

  • Domov
  • Navadni lešnikar

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-45 mm (razpon kril)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmišča, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zgornja stran kril je temno sivorjava z izrazito črnnorjavim poljem dišavnih dlačic na sprednjih krilih. Na sprednjih krilih se nahaja rumenkasto polje s črnim očescem in belo piko v njem. Spodnja stran kril je sivo- in oranžnorjava, z velikim črnim očescem in belo piko v njem na sprednjih krilih, ter 2-3 majhnimi črnimi pikami na sivorjavih zadnjih krilih.

 

Samica: od samca se loči po velikem oranžnorjavem polju in velikem črnem očescu z belo piko na prednjih krilih ter nekoliko manj izrazitejšem oranžnorjavem polju na zadnjih krilih. Spodnja stran kril je podobna, z  izrazitejšo svetlo obrobljenim črnim očescem ter oranžnorjavo krivuljasto liso na zadnjih krilih. Je precej večja od samca.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med naše bolj pogoste vrste dnevnih metuljev. Pogosto poseda po grmovju ali se spreletava po cvetočih travnikih. Na enem območju je lahko tudi do 20 osebkov istočasno. Odrasli osebki letajo v eni generaciji od maja do septembra. Gosenica je rumenkastorjava, porasla s posamičnimi, dolgimi, togimi ščetinami in precej veliko glavo.

 

Podobne vrste: grmovni oblakar (Hyponephele lycaon) - temna ognjenka (Pyronia tithonus) - svetlolisi rjavček (Erebia euryale).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti