Gozdni varuh* (Arma custos)

  • Domov
  • Gozdni varuh*

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetlejši gozdovi, jelševja in vrbovja, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma enotno svetlo-, rumeno- ali temnorjavo, redkeje tudi pikasto marmorirano. Glava je zožena, tipalnice so dokaj dolge, rumenkasto- ali temnorjave, pasaste. Oprsje je pri glavi zoženo, pri zadku razširjeno in ob straneh trnato izbočeno. Ščitek je jezičast, v srednjem delu zožen in podaljšan, krajši od zgornjih kril, enotno rjav, na bazi tik pri oprsju z dvema črnima pikama. Noge so oranžne ali rumenorjave.

 

Obnašanje in razvoj: večinoma se zadržujejo na drevesih, kjer plenijo manjše žuželke (hrošče, druge stenice) in njihove ličinke. Pri tem lahko kljunec (rostrum) držijo iztegnjen in tako nosijo plen naokrog. Ličinke so podobne odraslim osebkom, ob robu zadka z belimi in črno obrobljenimi pikami ter temnejšimi lisami po srednjem delu. Krila pri zgodnjih stadijih še niso razvita. Na zadku se nahajajo smradne žleze, iz katerih ob nevarnosti izloči smrdljivo in dražljivo tekočino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava trnovka (Carpocoris purpureipennis) - rjava usnjatka (Coreus marginatus) - ščitasta stenica (Troilus luridus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti