Želvasta žitna stenica* (Eurygaster testudinaria)

  • Domov
  • Želvasta žitna stenica*

Družina: želvaste stenice (Scutelleridae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, žitna polja, gozdni robovi ter robovi mejic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je značilno ovalno zaobljeno, z zelo velikim, podolgasto jezičastim, širokim ščitkom (scutellum), ki prekriva skoraj ves zadek. Večinoma so rumeno- do temnorjavo obarvane, celo škrlatnordeče (obarvanost zelo variira), brez ali z marmornim vzorcem in lisami ter značilnima belima, črno obrobljenima pikama na bazi ščitka, ki pa lahko tudi manjkata. Glava je trikotno zožena, na prednjem delu plitvo vdolbena (pri podobni E. maura je zaobljena, brez vdolbine). Oprsje (pronotum) je pri tej vrsti ob straneh izrazito trikotno koničasto in je širše od zadka (pri ostalih vrstah je oprsje večinoma tako široko kot zadek).

 

Obnašanje in razvoj: večinoma jih najdemo na različnih travah (Poaceae), med temi tudi na žitaricah, zato lahko občasno povzročajo ekonomsko škodo na pridelku. Ličinke so podobne odraslim osebkom. Tudi pri njih obarvanost variira od svetlorjave do rdečkasto rjave. Značilna je lisasta obarvanost oprsja in kril pri starejših stadijih. Vzdolž zadka imajo serijo veikih, temnih lis. V nevarnosti izločijo smrdljivo, dražljivo tekočino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mavrski lisar (Eurygaster maura) - zaobljena žitna stenica* (Eurygaster dilaticollis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti