Rani plamenec (Pyrrhosoma nymphula)

  • Domov
  • Rani plamenec

Družina: škratci (Coenagrionidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 40-50 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: obvodni kanali, počasi tekoči vodotoki, gozdni robovi ob vodah, močvirna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: telo je precej vitko. Oči so rdeče, na bazi črne, med seboj močno razmaknjene. Glava je črna, tipalnice so dobro vidne. Oprsje je črno, z rdečo vzdolžno (antehumeralno) linijo, po bokih rumenkasto do rumenordeče s črnimi vzdolžnimi linijami. Noge so v celoti črne, ščetinaste. Krila so prosojna, s črnikasto pterostigmo (obarvano žilno okence na robu kril). Zadek je skoraj v celoti temnordeč, le zadnji segmenti imajo široke in ožje prečne pasove. Končni segment je rdeč, z zelo kratkimi priveski za razmnoževanje.

 

Samica: je zelo variabilna, obstaja več oblik. Večinoma podobna samcu, le da je antehumeralna linija na oprsju včasih rumena (f. melanotum), zadek skoraj v celoti črn in z malo ali brez rdečine (f. melanotum) ali pa je vsaj do dve tretjini rdeč z izrazitimi črnimi vzdolžnimi črtami po segmentih, ki so izraziteje rumeno obrobljeni (f. typica) oz. so 7., 8. in 9. segment v celoti črni, le 6. segment z izrazitejšo vzdolžno črto in ozko rumeno obrobljeni (f. fulvipes).

 

Obnašanje in razvoj: zelo zgodnja vrsta, ki se pojavlja že aprila in leta do avgusta. Predvsem spolno zreli osebki so značilno "ognjeno" rdeče-črno obarvani, zato jih zlahka prepoznamo. Pogosto posedajo po listju dreves in grmovju in niso pretirano plahi. Plen ulovijo v zraku, večinoma manjše žuželke. Ličinka je precej robustna, sivorjava, s tremi, listasto razširjenimi škržnimi priveski na koncu zadka. Razvoj traja nekje do dve leti, prehranjuje se z majnimi vodnimi živalmi, kot so ličinke vodnih žuželk in drugi drobni organizmi.

 

Podobne vrste: rdeči voščenec (Ceriagrion tenellum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti