Očesasti lubjasti pedic (Hypomecis punctinalis)

  • Domov
  • Očesasti lubjasti pedic

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 45-55 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, predvsem hrastovi, parki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: obarvanost kril zelo variira od srebrnkasto- do zelo temnorjave. V osnovi so krila sivkasto rjava do umazano bela, fino marmorirana, z valovitimi prečnimi linijami (tri neizrazite valovite linije se nahajajo na prednjih krilih, ki se začnejo z izrazito, temnejšo marginalno liso), pikami in drobnimi, temnimi črticami, večjih lis ali peg na krilih navadno ni. Spodnja stran kril je sivorjava, s temnejšo piko v osrednjem delu, ki je razločnejša na zadnjih krilih. Samčki imajo peresaste tipalnice, samice imajo bolj nitaste tipalnice.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo med majem in julijem, večinoma zvečer. Čez dan večinoma počivajo z razprtimi krili na lubju dreves, kjer jih je zelo težko opaziti (mimikrija!). Tudi gosenice je zelo težko opaziti, saj se prav tako dobro zlijejo z okolico (mimikrija!). Kot pri mnogih pedicih tudi pri tej vrsti gosenice otrpnejo in togo štrlijo vstran od podlage ter posnemajo vejico, premikajo pa se s "pednjanjem". So sivo- do svetlorjave, z grbastima izrastkoma na sredi zadka, da še bolj spominjajo na vejico. Živijo na hrastih (Quercus sp.), kjer se hranijo z listjem.

 

Podobne vrste: veliki lubjasti pedic (Hypomecis roboraria) - nekatere vrste iz rodi Idaea, Alcis in Paradarisa - Aethalura punctulata.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti