Resavski pedic, navadni vresnik (Ematurga atomaria)

  • Domov
  • Resavski pedic, navadni vresnik

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-30 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: travniki, svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so večinoma rumena, belkasta ali sivorjava, z izrazitimi prečnimi, rjavimi pasovi in drobnimi črticami, zato mrežasto marmorirana. Pasovi so lahko zelo široki (predvsem tisti ob robu kril) ali ozki, občasno se med seboj zlijejo, zato so nekatere oblike skoraj v celoti temnorjave. Samci imajo velike, peresaste tipalnice, ki so pri samicah enostavne, nitaste. Samice so nekoliko svetlejše in kontrastnejše od samcev, od zelo podobnega meteljkinega mreževčka* (Heliomata glarearia) se na prvi pogled zelo težko ločijo. Slednji ima (predvsem samice) svetel robni (marginalni) zunanji del kril, pasovi na krilih pa so včasih prekinjeni, močno valoviti.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli pogosto letajo čez dan in se zadržujejo med travo, obiskujejo tudi cvetlice. Opazujemo jih lahko od maja do junija, občasno tudi še avgusta. Gosenice so dokaj variabilne, zelenkaste ali sivorjave, najdemo jih na nekaterih vresovkah (Ericaceae) in metuljnicah (Fabaceae). V nevarnosti otrpnejo in posnemajo vejico (mimikrija!).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): meteljkin mreževček* (Heliomata glarearia) - mreževček (Chiasmia clathrata) - tigrček (Pseudopanthera macularia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti