Rumenkasta vrbnica (Isoperla grammatica)

  • Domov
  • Rumenkasta vrbnica

Družina: spomladanske vrbnice (Perlodidae)

Red: vrbnice (Plecoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-25 mm

Razširjenost: lokalno pogosto

Življenjski prostor: vlažni in senčni gozdovi ob rekah, potokih in gramoznicah, med grmovjem

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, s hrbtne strani sploščeno, umazanorumeno. Na glavi se nahaja temna lisa ob očescih (oceli). Oči so črne, drobne, tipalnice so dokaj dolge, črne, enostavne, drobno členaste. Oprsje je rumeno ali rjavkasto. Krila so zložena vzdolž zadka, ki je temen, so delno prosojna, rahlo rumenkasta do mlečnorumena, z izrazitimi žilami, brez lis in vzorcev, bleščeča. Noge so rumenkaste. Na koncu zadka sta dva daljša cerka (nitasta izrastka).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavijo nekje v aprilu in letajo še v začetku maja. Ponavadi posedajo na listju dreves in grmovja blizu tekočih in večjih stoječih voda. Ličinka živi v vodi, je dokaj vitka s precej veliko glavo in velikimi očmi ter dolgimi tipalnicami. Po telesu ima značilne temnejše lise in vzorce, še posebej na glavi se nahaja izrazita lisa. Zadek je nekoliko temnejši, noge so svetle. Na zadku ima dva cerka (nitasta izrastka). Živi med kamenjem, kjer pleni manjše vodne živali.

 

Podobne vrste: ilirska spomladanska vrbnica (Isoperla illyrica) - spomladanska vrbnica (Isoperla inermis) - navadna rumenozelena vrbnica (Chloroperla tripunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti