Mezofilna grmišča črnega trna in robide (31.8- grmišča pred zaraščanjem v gozd)

  • Domov
  • Mezofilna grmišča črnega trna in robide

Razširjenost: raztreseno

HT koda: 31.811

Habitatni tip (HT): mezofilna grmišča črnega trna in robide

Varovanje: nobeno

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

Gre za listopadne grmovno-drevesne sestoje na nekoliko globljih, vlažnejših in zakisanih tleh. Pogosto so to obrobni ali mejni habitati med gozdovi in travišči, večinoma predstavljajo eno od sukcesijskih faz (zaraščanje v gozd) in so po obliki heteromorfni ali pasovni. V glavnem jih tvorijo grmovnice kot so črni trn, rdeči dren, kalina, leska, razni šipki, glog, čistilna kozja češnja, kovačnik, navadna trdoleska ter seveda različne robide. Od drevesnih vrst se posamično pojavljajo poljski javor, hrast dob, beli gaber, češnja, mali brest, nekatere vrbe in občasno brogovita.

 

Grmišča tega tipa se hitro razvijejo na opuščenih, neobdelovanih površinah, ki jih poselijo hitro rastoče, kolonijske grmovne vrste, kot so robide, črni trn in rdeči dren. V SV Sloveniji se razvijejo tudi na bolj peščenih, izpostavljenih mestih, pogosto se v te sestoje vključi tudi rdeči bor, še posebej v fazi nizkega grmičevja. Mnogokrat so to tudi mejice ali manjši lesnati otočki sredi kulturnega mozaika.

 

Rastlinska pestrost je sorazmerno nizka, z občasno redkimi vrstami, kot so nekatere kukavičevke, skalni petoprstnik in redkejše vrste robid in šipkov. Sam habitatni tip je zelo pomemben življenjski prostor in koridor za mnoge žuželke, majhne sesalce in predvsem ptice, ki gnezdijo v grmovju. Take so npr. rjava penica, mlinarček, črnoglavka, taščica, slavec in rjavi srakoper.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti