Zaraščanje površin z lesnimi vrstami (31.8- grmišča pred zaraščanjem v gozd)

  • Domov
  • Zaraščanje površin z lesnimi vrstami

Razširjenost: raztreseno, prehodno

HT koda: 31.8

Habitatni tip (HT): grmišča pred zaraščanjem v gozd

Varovanje: nobeno

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

V fazi sukcesije (zaporedje različnih habitatov, ki se zvrsti na nekem območju) je listopaden gozd v naših klimatih naravna klimaksna (končna) vegetacija. Razvije se povsod tam, kjer voda ne zastaja stalno. Pred posegi človeka v prostor je gozd skoraj v celoti poraščal območje Pomurja, razen na vodnih in močno zamočvirjenih predelih. Zaraščanje z lesnimi vrstami je torej naraven proces širjenja gozdnih površin.

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

31.8C - leščevja (manjši do srednje veliki strnjeni sestoji leske, pogosto se razvijejo ob potokih, predvsem na Goričkem)

31.8D - grmičasti gozdovi listavcev in površine, ki se zaraščajo z listnatimi drevesnimi vrstami (razvijejo se na čistinah ali opuščenih ter ruderaliziranih mestih; tvorijo jih večinoma pogosti listavci, kot sta dob ter graden, bukev, krhlika, bela breza, trepetlika, beli gaber, poljski javor, mali brest in v večini primerov tudi robinija)

31.8E - panjevci (to so zgodnje razvojne faze gozda, posekanih na panj; najpogosteje se razvijejo v črnojelševih sestojih, vrbovjih in topolovjih)

31.8F - mešani grmičasti gozdovi in površine, ki se zaraščajo z listnatimi in iglastimi drevesnimi vrstami (najpogostejša faza zaraščanja v gost, kjer se v Pomurju poleg vrst, omenjenih v tipu 31.8D, najpogosteje pojavlja rdeči bor, redkeje smreka in jelka)

31.8D - grmičasti gozdovi iglavcev in površine, ki se zaraščajo z iglastimi drevesnimi vrstami (v Pomurju zelo redka faza, ki se razvije predvsem v nasadih ali rezervatih z iglastimi drevesi, kot sta smreka in jelka)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti