Suha volkovja in podobna kisla travišča (35- suha travišča na silikatih)

  • Domov
  • Suha volkovja in podobna kisla travišča

Razširjenost: redko

HT koda: 35.1

Habitatni tip (HT): suha volkovja in podobna kisla travišča pod gozdno mejo

Varovanje: kmetijski ukrepi

Ogroženost: srednja do visoka



Prepoznavanje

Gre za srednjevlažna do polsuha polnaravna travišča s sklenjeno travno rušo, ki jo tvorijo nizke, šopasto razrasle trave, med katerimi je značilnica volk (Nardus stricta). Večinoma se razvijejo na gričevnatih pobočjih, pogosto pa tudi v dolinicah. Zaradi intenzivne rabe in dognojevanja so taka travišča, ki so bila v preteklosti predvsem na območju Goričkega pogostejša, večinoma izginila, prešla v druge habitatne tipe ali so se ohranila zgolj kot manjše zaplate na travnikih.

 

Vrstno so to manj pestra travišča, s prevladujočim volkom ter različnimi vrstami "ozkolistnih" bilnic (Festuca sp.). Ker se razvijejo na silikatni podlagi, so značilne kisloljubne vrste, kot so pasja vijolica, navadna grebenuša, jesenska vresa, deltasti klinček, srčna moč, bledi šaš in trizoba oklasnica. Drugod v Sloveniji se na volkovjih pojavljajo tudi redkejše in ogrožene rastlinske vrste, npr. arnika in različni sviščevci.

 

V Pomurju se pojavljajo sledeči tipi:

35.11 - mezofilna do kserofilna volkovja pod gozdno mejo (kisloljubna volkovja na srednje vlažnih do suhih, zakisanih tleh; poleg volka se pojavljajo še okroglolistna zvončnica, jesenska vresa in navadni bedrenec)

35.12 - zakisana travišča s šopuljami in bilnicami (prevladujejo trave, med temi šopulje (Agrostis sp.), bilnice (Festuca sp.), dišeča boljka, trizoba oklasnica in občasno rušnata masnica)

35.14 - sestoji navadne šašulice (prevladujoča vrsta je navadna šašulica (Calamagrostis epigejos), ki se največkrat razvije na opuščenih zakisanih travnikih ter ruderaliziranih mestih in tvori goste, strnjene sestoje)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti