Travniška listarica (Ruspolia nitidula)

  • Domov
  • Travniška listarica

Družina: prave cvrčalke (Tettigoniidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-35 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: obrežja voda z visoko travo, srednje vlažni in vlažni travniki, gozdni robovi

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po izrazito koničasto podaljšani glavi, še posebej koničastem izrastku na vrhu glave, ki je dobro viden s sprednje strani in je na vrhu zaobljen. Tipalnice so dolge, vendar redko presegajo krila. Obarvanost telesa variira od zelene do slamnatorjave. Krila so sorazmerno dolga, navadno so daljša od zadka, pogosto so temno pikasta. Samice imajo zelo dolgo, na bazi ukrivljeno, sicer pa skoraj ravno leglico, samci imajo le kratke cerke, ki imajo na vrhu po dva navznoter obrnjena zobčka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od julija do oktobra, zadržujejo se večinoma na sončnih in toplih legah. Cvrčanje samcev je zelo glasno in precej visoko, vključuje tudi zelo visoke tone, ki so blizu ultrazvoku. V nekaterih državah (v Afriki) je vrsta priljubljena, dokaj pogosta delikatesa, spet drugje (npr. v Nemčiji) je vrsta močno ogrožena in uvrščena na Rdeči seznam.

 

Podobne vrste: skupina severnoameriških "koničastoglavih" kobilic (Neoconocephalus) - dolgokrila ostroglavka (Conocephalus fuscus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti