Sivoprogi lakotin preprogar* (Epirrhoe alternata)

  • Domov
  • Sivoprogi lakotin preprogar*

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so sivorjavo marmorirana, na prednjih krilih poteka več valovitih, različno širokih in kontrastno obarvanih pasov ter linij. Po zunanjem robu so krila resasto dlakava, rjavkasto marmorirano obarvana in s temnejšimi vmesnimi pegami. Izrazit je širok, belkast osrednji pas, v katerem poteka izrazitejša, siva črta vzdolž celotnega pasu in se nadaljuje še na zadnja krila (pri zelo podobni vrsti E. rivata je ta linija neizrazita in le delna). Osrednji del kril predstavlja zelo širok, temen pas, ki je v sredini izrazito trikotno izbočen, v njem so pogosto tudi okrogle lise in temne pike, z notranje strani ga obroblja svetlejši pas, ki se zaključi s temno, bazalno liso. Zadnja krila so manj kontrastno obarvana, porisana z valovitimi lisami. Telo je sivkasto, s črnimi lisami na zadku.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v dveh generacijah, spomladanska leta od maja do junija, pozno poletna pa od avgusta do septembra. Čez dan se skrivajo na deblih dreves ali v gosti podrasti, aktivni postanejo šele v mraku in ponoči. Gosenica je rjava, izrazito pasasta s trikotnim vzorcem po hrbtni strani in temno črto na zadnjem delu zadka, vzdolž boka poteka svetla linija. Hrani se z različnimi lakotami (Galium sp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): beloprogi lakotin preprogar* (Epirrhoe rivata) - širokopasasti lakotov preprogar* (Epirrhoe galiata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti