Veliki zelenček (Geometra papilionaria)

  • Domov
  • Veliki zelenček

Družina: pedici (Geometridae: Geometrinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 40-50 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni obronki, mejice, parki, naselja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo (razen tipalnic) in krila so smaragdno- do rumenozelena. Blizu roba prednjih kril se nahaja niz belih pik, za njimi se proti sredini nahaja svetlejša, cik-cakasta črta, ki omejuje nekoliko temneje obarvan notranji del kril. Tako pike, kot linija in temnejši del se nadaljujejo tudi na zadnja krila. Po spodnji strani so krila podobno obarvana kot po zgornji strani. Zunanji rob zadnjih kril je fino valovito nazobčan.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, letajo od junija do julija, čez dan počivajo med podrastjo ali na listih dreves. Ponoči jih pritegnejo luči, zato priletijo tudi k hišam in ulični razsvetljavi. Gosenice so sprva rjave, nato zelene, po bokih in hrbtu bradavičasto nagubane in s kratkimi, rjavimi izrastki na hrbtu ter pogosto z rjavim pasom, ki je cik-cakasto belo obrobljen. Prehranjujejo se pretežno na brezah, jelšah, leski in nekaterih drugih listavcih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): srobotov zelenček (Hemistola chrysoprasaria) - obrobljeni zelenček* (Thalera fimbrialis) - mali smaragdnik (Jodis lactearia) - travni smaragdnik* (Chlorissa cloraria).




    Fotografije