Travnar (Brintesia circe)


Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 55-70 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: v glavnem bolj suha travišča, topli gozdni obronki, mejice in grmičevja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velik metulj z žametno črnorjavimi krili po zgornji strani in širokim, belim pasom čez oba para kril, ki je na prednjih krilih prekinjen v niz ovalnih lis. V zgornjem delu prednjih kril se nahaja v beli lisi manjše, črno očesce z belo piko v centru, včasih so prisotne še črne pike v belem pasu. Na zadnjih krilih ni pik. Po spodnji strani je izrazito varovalno obarvan (mimikrija!), sivorjavo marmoriran, s širokim belim pasom po obeh krilih ter manjšima, prekinjenima pasovoma in z razločnim temnim očescem v beli lisi na konici prednjih kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki velikokrat posedajo po tleh in imajo zložena krila, da se zlijejo z okoljem. Letajo od junija do septembra, v toplih in sončnih dneh. Gosenice so sivorjave (včasih rdečkasto nadahnjene), s temnimi in svetlimi vzdolžnimi pasovi po celem telesu, po glavi so izrazito progaste. Prehranjujejo se v glavnem z različnimi travami (Poaceae).

 

Podobne vrste: veliki gozdnik (Hipparchia fagi) - rjasti gozdnik (Hipparchia semele) - skalni puščavar (Chazara briseis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti