Rjava sneženka (Cantharis rustica)

  • Domov
  • Rjava sneženka

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, gozdni robovi, parki, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je v sprednjem delu oranžnordeča, v zadnjem delu temna, dlakava, obustni segmenti so oranžnordeči. Prva dva členka tipalnic sta navadno v celoti oranžnordeča, ostali členki so črni ali delno oranžnordeči (prvih nekaj členkov). Oprsni ščit (pronotum) je bleščeče oranžnordeč, večinoma s temno liso v sredini (ta je pogosto v obliki ♥), precej velik, široko obrobljen. Pokrovke so črne, prileglodlakave (zato s sivkastim leskom), na "ramenskem" delu nekoliko izbočene, mehke na otip. Zadek je oranžnordeč, pri samicah je daljši od pokrovk. Stegenca (femori) so skoraj v celoti oranžnordeča, le v zgornji polovici črna, ostali segmenti nog so večinoma črni, redkeje so sprednja golenca (tibiae) delno oranžnordeča.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med večje in dokaj pogoste vrste sneženk pri nas. Odrasli se navadno zadržujejo na cvetovih ali po grmovju in v nizki podrasti. Letajo od maja do avgusta, hranijo se z majhnimi žuželkami, občasno tudi z nektarjem. Pogosto jih lahko opazimo med parjenjem (samica je večja in prenaša samca). Ličinke so črvaste oblike, valovito segmentirane, sivorjave do črne, večinoma živijo na tleh ali na bilkah trav, kjer plenijo drobne žuželke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna sneženka* (Cantharis fusca) - svetla sneženka* (Cantharis pellucida) - rdeča sneženka (Cantharis livida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti