Črnikasta sneženka (Cantharis nigricans)

  • Domov
  • Črnikasta sneženka

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, gozdni obronki, grmovnati predeli, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je v sprednjem delu oranžnorumena, zadnji del je črn. Tipalnice so oranžnorumene ali temne- tedaj so vsaj prvi členki oranžnorumeni. Oprsni ščitek (pronotum) je polkrožen, v spodnjem delu skoraj z ravnim robom, izbočen v sredini, oranžnorumen, večinoma z osrednjo temno liso, široko ščitasto obrobljen. Pokrovke so podolgaste, z vzporednimi robovi, črne, gosto porasle s kratkimi prileglimi dlakami in z redkimi, štrlečimi, dolgimi dlakami, s srebrnkastim lesketom. Noge so oranžnorumene, stegenca (femori) so na kolenskem zgibu večinoma črno lisasta, goleni (tibiae) zadnjih nog so največkrat temne, redkeje so noge skoraj v celoti temne.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj vitek hrošč, ki ga navadno opazimo na listih dreves ali na cvetovih. Odrasli osebki letajo od aprila do julija, plenijo pa manjše žuželke ali se hranijo z mrhovino, včasih tudi z nektarjem. Ličinke so črvaste oblike, valovito segmentirane, sivorjave, večinoma živijo na tleh ali na bilkah trav, kjer lovijo majhne žuželke, kot so listne uši in škržatki.

 

Podobne vrste: svetla sneženka (Cantharis pellucida) - rdeča sneženka (Cantharis livida) - beloroba sneženka* (Cantharis pagana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti