Siva pokalica (Agrypnus murinus)

  • Domov
  • Siva pokalica

Družina: pokalice (Elateridae: Agrypninae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-17 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, vlažni travniki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velika, kompaktna pokalica s sivorjavim telesom in svetlimi lisami. Glava je skrita pod dokaj velik oprsni ščit (pronotum), ki je svetlo lisast, pri glavi zožen, pri pokrovkah ob straneh puščičasto razširjen, tako širok kot pokrovke. Te so proti koncu zadka zožene, svetlo lisaste in prileglo dlakave. Noge so temnorjave. Tipalnice so rdečerjave, tako dolge kot oprsni ščit.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od aprila do junija, večinoma jih lahko najdemo na nizki vegetaciji ali listju dreves in grmov. Hranijo se z rastlinsko hrano. Kot vse pokalice ima tudi ta vrsta poseben "trn" na spodnji strani oprsja, ki ga lahko sproži in na ta način poskoči v zrak. Ličinke (strune) so črvaste, temnorjave, živijo v zemlji in se hranijo s koreninicami ter ličinkami drugih žuželk. Občasno se lahko močno razmnožijo in postanejo škodljive.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasta širokoprsna pokalica* (Prosternon tesselatum) - močvirska nazobčanotipalčna pokalica* (Actenicerus sjaelandicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti