Rdečerita pokalica (Athous haemorrhoidalis)

  • Domov
  • Rdečerita pokalica

Družina: pokalice (Elateridae: Athoinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-14 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, gozdni robovi, mejice, močvirja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej vitko, poraslo s prileglimi, sivkastimi dlakami. Glava in oprsni ščitek (pronotum) sta črnorjava. Oprsni ščitek je podaljšan, na vrhu nekoliko zožen, z obstranskima rožičkoma, na spodnjem delu puščičasto razširjen. Tipalnice so nitaste, črne, segajo skoraj do konca oprsja. Pokrovke so rdečerjave, bleščeče, izrazito izbrazdane, proti koncu zadka zožene. Noge so enovito rjave.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta vrsta. Odrasle osebke lahko opazujemo od konca aprila do konca avgusta. Večinoma se zadržujejo na listju dreves ali v visoki vegetaciji ter na cvetovih, kjer se hranijo s pelodom. Ob nevarnosti otrpnejo in "poskočijo", kar jim omogoča poseben zgib med oprsjem in zadkom na spodnji strani. Ličinke (strune) se prehranjujejo s koreninami trav (Poaceae), tudi žitaric, zato velikokrat povzročijo veliko škodo na pridelku.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pokalica (Synaptus filiformis) - prileglodlakava njivna pokalica* (Agriotes pilosellus) - solatna pokalica (Agriotes sputator).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti