Poljski muren, čriček (Gryllus campestris)

  • Domov
  • Poljski muren, čriček

Družina: poljski murni (Gryllidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-23 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: travniki, zelenice, parki, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznaven, predvsem po petju. Samci so nekoliko večji od samičk in imajo tudi značilno rumenkasto liso na prednjem delu pokrovk. Telo je bleščeče črno, z veliko glavo in močnimi čeljustmi (lahko tudi ugrizne!). Oprsni ščitek je široko sedlast, z zgornje strani pravokoten. Pokrovke (krila) so rumenorjava, s krepkimi, izrazitimi črnimi žilami. Zadnje noge so krepkejše od prednjega para in omogočajo tudi skakanje. Na koncu zadka sta dva dolga, nitasta podaljška (cerka).

 

Obnašanje in razvoj: muren je dobro znan zaradi svojega cvrčanja že od antike, pogosto so samčke hranili v ujetništvu v majhnih, lesenih kletkah. Značilno cvrčanje "crrrriii-crrriii" nastane kot posledica stridulacije, ko samec nekoliko privzdigne pokrovke ter jih drgne drugo ob drugo, pri tem pokrovke zavibrirajo in oddajo cvrčeč zvok. Samci so zelo teritorialni in agresivni do tekmecev, vneto branijo svoj rov in s cvrčanjem vabijo samice, obenem pa opozarjajo druge samčke. Po parjenju samička s pomočjo leglice odloži posamična jajčeca ali skupine jajčec v tla. Ličinke so črne, podobne odraslim, le da še nimajo razvitih kril. Ne živijo v rovih, temveč na prostem, hranijo se večinoma s koreninicami in listi trav, redkeje z manjšimi nevretenčarji. V mnogih delih Z in S Evrope je poljski muren praktično izginil zaradi intenzivne obdelave zemljišč, uporabe insekticidov in izginjanja primernih habitatov.

 

Podobne vrste: stepski muren (Melanogryllus desertus) - hišni muren (Acheta domesticus) - bramor (Gryllotalpa gryllotalpa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti