Črni oreh (Juglans nigra)


Družina: orehovke (Juglandaceae)

Red: bukovci (Fagales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-40 m

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: sajen kot okrasno drevo v parkih, ob hišah in v gozdnih sestojih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: visoko drevo s črnikastim, globoko izbrazdanim lubjem. Listi so lihopernato sestavljeni, 30-60 cm veliki, sestavljeni iz 11 do 25 ozkosuličastih do jajčastih, koničasto podaljšanih lističev, ki so po robovih nazobčani. Listi so temnozeleni, po spodnji strani dlakavi. Cvetovi so enospolni, moški cvetovi so združeni v 8-10 cm dolge, previsne mačice, ženski cvetovi so ovršni, posamični ali po 2-5 skupaj, z neizrazitim cvetnim odevalom in tridelno brazdo. Zrel plod ("oreh") ima debelo, črnikasto, močno nagubano lupino, koščica je ostro nagubana, izredno trda.

 

Posebnosti: vrsta izvira iz S Amerike in se je v Evropi razširila kot okrasno in gospodarsko drevo (les je temen in zelo cenjen v proizvodnji pohištva). Velikokrat ga sadijo v nižinskih, poplavnih gozdnih sestojih (npr. Murska šuma). Celotna rastlina ima zelo močan, izrazit vonj. "Oreh" se uporablja tudi za prehrano, predvsem v Severni Ameriki je zelo priljubljen kot dodatek k jedem. Tudi črni oreh vsebuje snovi, ki imajo alelopatske učinke (zavirajo rast drugih rastlin v bližnji okolici).

 

Podobne vrste: navadni oreh (Juglans regia) - navadna hikorija (Carya ovata) - po listih veliki jesen (Fraxinus excelsior).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti