Veliki skalnik (Lasiommata maera)

  • Domov
  • Veliki skalnik

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 38-50 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, gozdne jase, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: krila so po zgornji strani sivo- do temnorjava, s širokim, prekinjenim, oranžnim pasom in velikim, črno obrobljenim belim očescem na prednjih krilih in z nizom oranžnih obrobnih (submarginalnih) lis na zadnjih krilih, v katerih so črna očesca z belim jedrom. Spodnja stran zadnjih kril je sivo marmorirana z več prečnimi, vijugastimi pasovi ter nizom velikih, dvojno obrobljenih črnih očesc z belim jedrom. Prednja krila so po spodnji strani sivo- in rumenorjava, z velikim črno obrobljenim, belim očescem na rumenkasti podlagi.

Od zelo podobnega okrastega skalnika (Lasiommata megera) se po spodnji strani loči po tem, da sta 1. in 2. prečni pas za očesom na prednjih krilih pogosto poševno povezana, pri okrastem s. sta skoraj vzporedna.

 

Samica: je večja in mnogo bolj pisana od samca. Večji del prednjih kril je z zgornje strani oranžnorjav, temno obrobljen in z neizrazitim, vijugastim prečnim pasom. Na prednjem delu je veliko, črno oko z belim jedrom, ob njem je večinoma še eno manjše očesce. Zadnja krila so sivorjava, z obrobnimi oranžnimi lisami, v katerih so črno obrobljena, bela očesca. Po spodnji strani je bolj ali manj podobna samcu.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo v dveh generacijah, prva se pojavi nekje maja, druga pa v juliju. Pogosto posedajo po kamnitih, skalnatih in razgaljenih mestih, kjer se sončijo in ližejo minerale. Gosenice so modrozelene, gosto porasle z mehkimi dlakami, neizrazito vzdolžno pasaste s temnejšo hrbtno linijo. Prehranjujejo se v glavnem s travami (Poaceae).

 

Podobne vrste: okrasti skalnik (Lasiommata megera) - štajerski rjavček (Erebia stirius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti