Navadni osati kozliček* (Clytus arietis)

  • Domov
  • Navadni osati kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-17 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, logi, gozdni obronki, suhi travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitek, črno obarvan kozliček, ki z rumenimi pasovi posnema ose (mimikrija!). Glava je v celoti črna, tipalnice so sorazmerno kratke za kozlička, v spodnji polovici rumenorjave (le prvi členek je črn), v zgornji polovici temne. Oprsje je okroglasto, črno, z zgornje in spodnje strani rumeno obrobljeno, dlakavo. Ščitek (scutellum) je rumen. Pokrovke so črne, nebleščeče, fino drobno jamičaste, z več rumenimi pasovi: prvi (najvišji) par pasic sega le do polovice pokrovk, osrednji pas je ukrivljen v obliki črke U in je sklenjen, spodnji pas je raven do rahlo polmesečast in je sklenjen, konice pokrovk so prav tako rumene. Noge so zelo dolge, vitke, v osnovi rumenorjave, le stegenca (femuri) prednjih dveh parov nog so temnejša.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na mnoge listavce in grmovnice, kjer se črvaste ličinke (ogrci) razvijajo sprva pod lubjem, nato globje v lesu poškodovanih dreves. Njihov razvoj traja dobri 2 leti. Odrasli osebki se čez dan zelo radi sončijo in sprehajajo po drevesnih hlodih ter po cvetovih, aktivni so od maja do julija. Precej toploljubna vrsta, ki se v Sloveniji širi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krhlikin osati kozliček* (Clytus rhamni) - rumenorogi osati kozliček* (Clytus lama) - temni osati kozliček* (Clytus clavicornis) - vrste iz rodu Xylotrechus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti