Zimska hruška (Pyrus nivalis, incl. P. austriaca)

  • Domov
  • Zimska hruška

Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: rožničevci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-20 m

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi, stari sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta je ponekod ogrožena

Varstveni status vrste: premalo znana vrsta



Prepoznavanje

Opis: drevo z izbrazdanim lubjem, vejice niso trnate. Listi so jajčasti do jajčastosuličasti, po robu drobno nazobčani, po zgornji strani temnozeleni in dlakavi, po spodnji strani gosto belodlakavi, dolgopecljati (pecelj mnogo daljši od listne ploskve), široki nad 3 cm. Cvetovi so združeni v malocvetna, češuljasta socvetja, dolgopecljati, močno vonjavi. Plod je hruškast, mesnat (pečkat).

 

Posebnosti: zimska hruška je taksonomsko težavna skupina, v katero vključujemo tudi avstrijsko hruško (Pyrus austriaca), ki naj bi se po mnenju nekaterih strokovnjakov pojavljala na območju Prekmurja (Goričko). Iz te skupine izhajajo nekateri križanci, ki jih poznamo pod imenom "tepka". Plodovi so ob zrelosti sladki in na tleh hitro fermentirajo. V preteklosti so jih uporabljali v žganjekuhi, za hrano in kot krmo za živino. Dandanes so nekatera stara drevesa v tradicionalnih visokodebelnih sadovnjakih pomemben naravni in etnološki element.

 

Podobne vrste: navadna hruška (Pyrus communis) - mandljevolistna hruška (Pyrus amygdaliformis) - drobnica (Pyrus pyraster).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti