Jagodni listni zavijač* (Celypha lacunana / Syricoris lacunana)

  • Domov
  • Jagodni listni zavijač*

Družina: listni zavijači (Tortricidae: Oleuthretini)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 16-18 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: predvsem vlažni gozdovi z bujnejšo podrastjo, mejice, gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: v mirovanju so krila strehasto zložena ob telo, zgornji par v celoti prekriva spodnji par kril. Obarvanost sprednjih kril je dokaj variabilna, najpogosteje so okrasto- do sivkastorjavo marmorirana, s prečnimi sivomodrimi linijami. Značilen je širok, temen prečni pas v prednjem delu kril. Apikalni deli kril so drobno in fino valovito marmorirani ter prečno pasasti, resice po robovih kril so večinoma enovito rumenkaste ali rjavkaste, le pri "piki" so pogosto temne. Med svetlimi lisami so pogosto modrikasto bleščeče pasice in luske, na temnih pasovih pa svetlejše luskice, ki delujejo kot fine črtice. Glava je večinoma svetla.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo nekje od začetka maja do avgusta, ponavadi posedajo v visoki travi ali nizki podrasti, radi se tudi sončijo na listih kopriv. Gosenice so temnorjavkaste ali črnikaste, do 15 mm velike, gole, z veliko, črno glavo. Prehranjujejo se z različnimi vrstami rastlin, večinoma s koprivami, robidami in grabljišči.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnoresi listni zavijač* (Celypha rurestrana) - rjavopasasti listni zavijač* (Celypha rivulana) - koreninski listni zavijač* (Celypha umbrosana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti