Krznenovrati grobar (Nicrophorus vespillo / Necrophorus vespillo)

  • Domov
  • Krznenovrati grobar

Družina: mrharji (Silphidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-25 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: gozdovi, travniki, ruderalna mesta, smetišča

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velik, prepoznaven hrošč. Telo je v osnovi bleščeče črno, dokaj gladko. Oprsni del je ščitast, ob robovih izrazito vbočen. Tipalnice so na vrhu pahljačasto povečane, črne, razen zadnjih, pahljačist členkov, ki so rdečerjavi (pri zelo podobnem malem grobarju (Nicrophorus vespilloides) so tipalnice v celoti črne). Pokrovke so nekoliko krajše od zadka, z značilnima širokima, oranžnima pasovoma, ki sta po robovih valovito nazobčana in segata do zunanjega roba pokrovk. Noge so črne, porasle s ščetinami in trni, zadnje goleni so razločno ukrivljene.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri malem grobarju (Nicrophorus vespilloides). Odrasli so aktivni od aprila do oktobra, tako kot njihove ličinke, se tudi oni prehranjujejo s poginulimi živalmi, predvsem z vretenčarji. Hrošči so pogosto "poseljeni" s slepimi potniki, kot so razne pršice (Acarina).

 

Podobne vrste: mali grobar (Nicrophorus vespilloides) - zlatorepi grobar (Nicrophorus interruptus) - grobar (Nicrophorus vestigator) - spremenljivi priščnjak (Mylabris variabilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti