Veliki skovik (Otus scops)

  • Domov
  • Veliki skovik

Družina: prave sove (Strigidae)

Red: sove (Strigiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 19-21 cm; razpon kril 47-54 cm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: kmetijska krajina s travniki, mejicami, gozdovi in odprtimi površinami

Ogroženost vrste: močno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; močno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: veliki skovik je edina naša sova selivka. Čeprav je značilnica obmorskih in primorskih krajev, je tudi njegova populacija na Goričkem dokaj velika, a je v zadnjih desetletjih močno nazadovala. Vrsta je nočna, hrani se v glavnem z velikimi žuželkami, kot so metulji, kobilice, bogomolke in hrošči. Prepoznaven je predvsem po glasnem teritorialnem klicu "tjuuuu", ki pa je napačno pripisan čuku, saj naj bi bila skovik in čuk glede na oglašanje zmotno poimenovana (to zmoto včasih pripisujejo Franu Erjavcu).

 

Odrasli osebki: obarvanost je varovalna, pretežno sivo- ali rdečerjava marmoriranost, z belimi pikami in črnimi črticami po perju (obstaja več variant obarvanosti). Glava je dokaj široka, z značilno obrazno masko, nad očmi se nahaja par "ušes", ki jih lahko ob razburjenju dvigne. Oči so rumene. Drži se večinoma pokončno, pogosto tik ob deblu, da se zlije z okolico.

 

Gnezdenje in zarod: veliki skovik je sekundarni duplar in pogosto gnezdi v sadovnjakih ali visokih drevesih ob hišah, zasede tudi prazne gnezdilnice. Samica znese nekje 4 do 5 belih jajc, ki jih vali dobrih 25 dni. V tem času ji hrano nosi samec. Gnezdomci zapustijo domovanje nekje po 21. do 28. dneh. Nekaj časa ostanejo v bližini gnezda, kjer jim starši občasno še nosijo hrano.

 

Oglašanje: samec ima prepoznaven, glasen teritorialni klic "tjuuuu", ki je pri samici nekoliko višji. Pogosto si klice izmenjujeta, slišati jih je zelo daleč.

 

Podobne vrste: čuk (Athene noctua) - mala uharica (Asio otus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti