Gamasta glagolka (Autographa gamma)

  • Domov
  • Gamasta glagolka

Družina: sovke (Noctuidae: Plusiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 35-45 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, odprta pokrajina, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sivo- do svetlorjav metulj z značilno belo liso na prednjih krilih v obliki grške črke gama (γ), kar mu je dalo tudi ime. Prednja krila so ob Y-lisi nekoliko temnejše, proti konicah pa svetlejše, z valovitimi obrobnimi linijami. Obarvanost je dokaj variabilna. Zadnja krila so na bazi rumenorjava, ob robovih temnejša. Na oprsju in zadku ima štrleče šope dlak.

 

Obnašanje in razvoj: je zelo hiter in dober letalec in selivec, ki lahko preleti izredno dolge razdalje (tudi po več 100 km). Metulji se pojavljajo spomladi in tudi v jeseni, predvsem na bogato cvetočih travnikih. Tudi ko pristanejo na cvetovih, le redko popolnoma mirujejo in nenehno utripajo s krili. Gosenice so sprva svetlozelene, kasneje postane temne, s tankimi, rumenimi vzdolžnimi črtami in temno zeleno hrbtno linijo, ob bokih z belo linijo ter belimi pikami, porasle z redkimi ščetinami. Hranijo se z različnimi rastlinami.

 

Podobne vrste: jotasta glagolka (Autographa jota) - lepa glagolka (Autographa pulchrina) - grivasta bogatica (Trichoplusia ni).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti