Navadna kosmata minica* (Tropinota hirta)

  • Domov
  • Navadna kosmata minica*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: bogato cvetoči travniki, pripotja, visoko steblikovje, mejice, zelenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj krepko, skoraj črno, nebleščeče, gosto poraslo z dolgimi, rumenorjavimi in belkastimi dlakami. Glava je drobna, sprednji del je plitvo ugreznjen. Oprsni ščit (pronotum) je precej velik, zaokrožen, z izrazitejšim hrbtnim gredljem, na vrhu in pri dnu bolj ali manj raven. Pokrovke so pri vrhu nekoliko razširjene, proti dnu nekoliko zožene, zaobljene, vzdolžno brazdaste, z belimi lisami in črticami ob robovih in z dvema značilnima prečnima lisama v spodnjem delu (obarvanost z lisami močno variira, lise pogosto tudi manjkajo). Noge so temne, krepke, sprednja stegenca s po tremi trnatimi izrastki na notranji strani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavijo že v aprilu, pogosto v velikem številu. Hranijo se s pelodom (najpogosteje na regratu), obžirajo pa tudi cvetove, zato lahko naredijo večjo škodo na sadnem drevju. Ličinke (ogrci) živijo v zemlji, kjer se hranijo z odmrlo rastlinsko hrano. Po dveh mesecih se zabubijo in po dveh tednih se preobrazijo v odrasle živali, ki prezimijo v talni komori do naslednje pomladi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): južna kosmata minica* (Tropinota squalida) - kratkokrila temna minica* (Valgus hemipterus) - lisasta minica (Oxythyrea funesta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti